Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podobenství desáté: O pýše, pokoře,... a o Splynutí s Tao

18. 1. 2017

Podobenství desáté:
O pýše, pokoře, umění rozplývat se a o Splynutí s Tao


 

Lao-C' pokračoval ve své cestě.

Teď se nezřídka zastavoval ve vesnicích nebo městech, na které mu ukazoval Chuang-Di. Jeho sláva – jako léčitele a mudrce – rostla a šířila se...

Chuang-Di poučoval Svého žáka:

Není záhodno odhalovat veliká tajemství před nedůstojnými!

Neměl by ses také příliš radovat ze slávy, která tě obklopuje kvůli tvým dovednostem: vždyť jsi toho nejdůležitějšího, co umíš, dosáhl prostřednictvím kontaktu se Mnou, díky Mně!

Jenom veliká pokora a veliká láska umožňují získat Velikou Sílu, souhlasnou se Sílou Tao!

Žák nesmí nikdy ztratit bezvýhradnou pokoru! To je záruka velkých vítězství nad sebou, to je základ potřebných úspěchů v přeměně duše!

Nelze souhlasit s Tao napůl: to vyvolává nebezpečnou trhlinu.

Jestliže člověk začíná vydávat svoji vůli – za Vůli Tao, je to cesta k záhubě, která nepozorovaně pohlcuje všechny předchozí úspěchy duše.

Jenom úplná pokora před Vyšší Vůlí je lékem na tuto smrtelnou nemoc – pýchu.

Pyšný a samolibý je «těžký»: on se utápí v neřestech, spoutávajících ho svou tíhou, a on utrpí porážku v nejdůležitější bitvě svého života!

Avšak pokorný a nezištný je «lehký». A proto nic pro něho nemůže být vážnou překážkou! Rychle může získat průzračnost těla a zjemnělost duše.

Zármutek a hněv jsou společníky pýchy.

Klid a radost jsou společníky bezvýhradné pokory.

Ve stavu velikého klidu – přijímej neodvratné.

Všechno ve světě hmoty je podřízeno Člověku, žijícímu ve Splynutí s Tao.

On nemá přání, odlišující se od Vůle Tao, nemá názory, rozcházející se v něčem s názory Velikých Te.

Jsou mnozí lidé – ti, kteří pouze slyšeli o moudrém a prospěšném, ale stejně to neudělali základem svých životů, – a už se považují za vědoucí a pyšní se; myslí si, že jim není rovno... Podívej se, nakolik je jejich pýcha směšná ve Světle Pravdy!

Pyšný člověk, ovládaný neřestnou myslí, má sklon vidět neřesti v druhých a odsuzovat všechny lidi okolo sebe. Ale nedostatky v sobě samotném nepostřehne!

Avšak doopravdy rozumný člověk, pokud uvidí nedostatky druhého, bude odstraňovat ty samé neřestné vlastnosti v sobě, jako by se podíval do zrcadla, nastaveného před ním Tao.

Pomoci druhým je možné pouze tehdy, pokud se oni sami snaží o svou přeměnu.

K těm, kdo jsou připraveni uslyšet, – má smysl mluvit, obracet se k nim.

Ale není radno vměšovat se do osudů těch, kdo zavrhli ponaučení Tao.

Dokonale moudrý hledí na všechny bytosti z pozice Tao – očima, naplněnýma láskou. On koná, a přitom zachovává Splynutí s Tao – v Jeho Velikém Klidu. Jeho činy jsou bezchybné, poněvadž vycházejí z Tao, a proto se Ho pohana od lidí neřesti nedotýká.

On je nezranitelný pro nenávist a odsuzování, poněvadž se Ho takové emoce nemohou zmocnit: vždyť On žije v Tao!

Dokonce i Jeho tělu mohou lidé zla ublížit jen v tom případě, pokud na to mají Vůli Tao.

Domlouvat lidem je těžká a nevděčná práce. Ale slouží ve prospěch Tao.

Ať tě třeba z devíti tisíc lidí jen devět skutečně uslyší a jen jeden dokáže vyplnit, co bylo řečeno – ale i tehdy z toho bude velký užitek! Poněvadž ten jeden dosáhne větších úspěchů, nežli všech devět tisíc ostatních.

* * *

Jednoho dne Chuang-Di řekl:

Teď pro tebe nastal čas vrátit se k životu v osamění. Vydáme se do hor...

Ale Chuangu-Di! Vždyť ještě tolik lidí potřebuje moji pomoc!

Nu co, dělej si, co chceš...

... Lao-C' nasměroval oslíka do údolí – tam, kde byla v dálce vidět nejbližší vesnice... Začal se nořit do meditace, ale najednou si všiml, že oslík sám změnil trasu – a beze spěchu vystupuje nahoru po svahu.

Lao-C' se obrátil k Chuangovi-Di:

Ty neschvaluješ moje přání pomáhat lidem? Ale vždyť Ty Sám jsi mě o tom nedávno poučoval!

Jsou různé způsoby a možnosti, jak to dělat. Já to například teď také dělám. A dělám to – nejen s tebou. Já mohu pomáhat současně mnoha lidem, protože ovládám Velikou Sílu Tao ve vší úplnosti.

Nelze být v rozporu s Tao, dokonce ani v drobnostech! Je důležité – naučit se pociťovat Vůli Tao stále!

Úplné podřízení rozvinutého lidského rozumu Vůli Tao – je jeden z bodů učení.

Jestliže úplně vypneš schopnost myslet – budu se ti smát: vždyť Já hlupáky nepotřebuji! Ale pokud tvoje mysl bude odporovat Moji Vůli – pak Já odejdu stranou a budu čekat na to, až se ty, konečně, zatoužíš se Mnou sjednotit...

Je třeba najít «zlatou střední cestu»?

Ano. Pouze pokud budeš pečlivě dodržovat «zlatou střední cestu», udržíš se na Cestě k Tao! Na tomto základě tě učím pociťovat ty nejmenší nuance Vůle Te a Tao!

Vždyť právě teď přichází tvůj čas úplně se sjednotit s Mojí Velikou Sílou!

Ale pro to, aby bylo možné získat úplnost takového Splynutí, je nezbytné osvojit si umění rozplývat se. Je třeba umět mizet v Bezbřehém Oceánu Tao!

Právě tak, jako když kapka vody, spadlá do vody, ztrácí svoje hranice a stává se neoddělitelnou součástí vody, právě tak, jako když řeka, vtékající do oceánu, ztrácí svůj proud a břehy, – tak i duše musí umět naplno ztratit svoji individualitu a oddělenost, když se vlévá do Tao: aby zůstaly jen jednotná Láska, jednotná Moudrost a jednotná Síla!

Ty jsi se naučil rozplynutí ve Splynutí se Mnou.

Teď musíš jít do hloubky – ve srovnání s tvým obvyklým vnímáním Mne!

Já jsem – Sám Sebou – proložil Cestu od srdce člověka do Příbytku Tao! Když ji projdeš, můžeš už navždy žít ve Splynutí s Nejjemnějším!

Pociť – jaký jsem Já! Všechno, co nejsem Já, je podobné oděvům Mého Neohraničeného Vesmírného Těla Vědomí!

Pociť Můj Vesmírný Majestát a Sílu!

Nejmenší pohyb Mých Rukou je schopný měnit světy! Ale, pokud to není bezpodmínečně nutné, Já zachovávám Veliký Klid.

Tao přebývá ve stavu Velikého Klidu. A jenom z Příkazu Tao vychází z Jeho Příbytku pohyb, vytvářející novou skutečnost.

Tento pohyb je Tvořivý Božský Oheň Velikých Te. On je Síla, projevující nebo ničící součásti Univerza, a také kontrolující a usměrňující všechno, co se děje.

Takhle Já všechno řídím, a přitom zůstávám ve Splynutí s Průzračným Klidem Oceánu Tao, v Hlubinách pod Tvořivým Plamenem.

Ať už mám materiální tělo nebo ho nemám, Já vždy Sám Sebou pociťuji veškeré Absolutno.

Moje Tělo – pokud ho Já stvořím – je podobné maličkému prstu na jedné ze spousty Mých Rukou. Já mohu konat s pomocí tohoto prstu, ale nezužuji pociťování Sama Sebe do tohoto natolik malého fragmentu života vesmíru.

Ty také můžeš postupně rozšiřovat svoje vnímání v tomto světě a ve světech jemnějších – sebou-duší, když budeš obemykat láskou a klidem stále větší objem mnohorozměrného Univerza.

Zpočátku ještě nebudeš v úplné míře slit se Sílou. Ale, získávej stále větší zkušenost života ve Splynutí s Tao, a vzrůstej v Lásce a Moudrosti! Prostřednictvím toho budeš postupně získávat stále větší možnosti projevovat Velikou Sílu Tao.

Zůstávej Jedno – s nekonečným průzračným nejjemnějším stavem Prvotního Tao!

Nepřestupuj hranice Oceánu Tao, dokonce ani když vejdeš do slupky svého těla!