Jdi na obsah Jdi na menu
 


O józe

9. 11. 2019

O józe


 

Slovo Jóga označuje Splynutí individuálního vědomí (duše) s Prvotním Vědomím (synonyma: Stvořitel, Bůh Otec, Adibuddha, Tao, Alláh, Íšvara, Svarog a další názvy v různých lidských jazycích).

Cesta k tomuto Nejvyššímu Cíli, a také konkrétní stupně a varianty postupu po této Cestě se také nazývají slovem jóga.

Tento termín je identický s latinským slovem religie.

Rozlišují se jmenovitě následující stupně a směry jógy:

džňánajóga – jóga moudrosti – studium podstaty bytí a teorie duchovního růstu;

karma-jóga – jóga správného jednání – zasvěcení svojí činnosti Bohu, Evoluci Vesmírného Vědomí, probíhající jmenovitě v individuálních duších vtělených lidí; zištný motiv činnosti při tom musí být vyloučen;

džalajóga – praxe eticky, biochemicky a bioenergeticky optimálního stravování; tohle je důležité, poněvadž, za prvé, musíme mít zdravé tělo kvůli úspěšnému duchovnímu růstu, za druhé, jídlo je pro organizmus základním dodavatelem těch energií, ze kterých v procesu sublimace jídla v těle dochází k růstu vědomí, přičemž nemá cenu pěstovat vědomí z hrubých energií, které nás vzdalují od Prvotního Vědomí, ale z jemných; používání alkoholu, nikotinu a jiných psychedelik, škodících zdraví těla i vědomí, je nepřípustné;

agnijóga – Učení, dané lidem Božskými Učiteli prostřednictvím Jeleny Rerichové; jež je mocnou výzvou k duchovnímu hledání a duchovnímu zdokonalování, k hledání vedení ze strany Božských Učitelů – Vyšších Duchovních Hierarchů, ke Splynutí s Prvotním Vědomím; ale konkrétní metodologii dosažení těchto duchovních úspěchů Jelena Rerichová nepopsala, poněvadž ona sama se tím nezabývala;

bhaktijóga – souhrn metod vytváření v sobě emocionální lásky ke Stvořiteli, včetně obřadních forem Jeho uctívání, ačkoliv je třeba chápat, že realizace úkolů bhaktijógy není možná bez, za prvé, rozvinutí v sobě "orgánu" emocionální lásky – duchovního srdce; za druhé, aby byl člověk schopný si zamilovat Stvořitele, musí se nejprve naučit milovat Jeho Stvoření;

krijajóga – cesta etického a energetického očištění (krija znamená očištění) a "smývání" ze sebe – prostřednictvím meditačních technik – všeho, co není Vyšší, všeho toho, co zakrývá Vyšší Hlubinnou Božskou Podstatu člověka (jeho Átman neboli Vyšší "Já"); termín krijajóga byl zaveden Velikým Božským Bábadžím, krijajógu dále šířil Mahášáj, Juktéšvár, Jogánánda, a nyní to děláme my; zdůrazňujeme, že úplnou realizaci programů bhaktijógy a krijajógy v současnosti hlásá také Avatár naší doby Satja Sáí;

lajajóga je fakticky to samé, co krijajóga; laja – znamená rozplynutí: rozplynutí individuálního "já", individuálního vědomí – ve všeobecném "Já" Stvořitele a Absolutna; důraz se klade na rozvoj sama sebe jako duchovního srdce, na očišťování těla, mysli, a vědomí, na pociťování Harmonie, Lásky, Zjemnělosti a Nekonečnosti okolního Božského Vědomí, vnímání Vedení z Jeho strany a posléze zmizení sama sebe ve Splynutí s ním; při tom je nižší "já" nahrazeno Vyšším "Já".

Takže, na duchovní Cestě jsou aktuální tři linie vývoje každého člověka: intelektuální, etická a psychoenergetická.

Posledně jmenovanou ještě můžeme dále rozdělit na tři základní stupně:

hathajóga – přípravný stupeň, zahrnující počáteční metody ozdravění těla, výuky koncentrace vnímání a přípravy energostruktur těla k osvojení následných velkých etap práce;

rádžajóga, jejíž techniky vedou k úplnému očištění systému čaker a základních meridiánů, a také k získání čistoty a harmonie v hranicích svého energetického "kokonu", obklopujícího tělo praktikanta;

buddhijóga – systém stupňů meditačního zdokonalování už za hranicemi vlastního těla a "kokonu", umožňující získat úplné dosažení Nejvyššího Cíle: poznání Boha ve všech Jeho Projeveních a Splynutí s Ním.

* * *

Všichni lidé se vzájemně odlišují ve dvou následujících kritériích:

a) psychogenetický věk duše – úplný věk duše v řadě lidských vtělení, a

b) ontogenetický věk – věk v daném vtělení, na kterém ve značné míře závisí především stupeň schopnosti adekvátního intelektuálního zpracování vstupní informace.

V závislosti na tom, si každý, kdo má v úmyslu vydat se duchovní Cestou, může pro sebe v daném čase zvolit adekvátní metody zdokonalování.

A začít práci na své pychoenergetické přeměně je vhodné jen pro ty, kdo si v patřičné míře osvojili intelektuální a etickou součást duchovní Cesty. Zejména musím zdůraznit, že je nepřípustné se pokoušet osvojovat si techniky hathajógy, a tím spíš rádžajógy pro ty, kdo úplně nepřešli na eticky korigované stravování, tj. Vylučující "zabíjené" potraviny (jídla z masa a ryb). V opačném případě dojde ke zhrubnutí vědomí, což nevede k Prvotnímu Vědomí, ale na protikladnou stranu od Něho.

O výběru adekvátních metod duchovního zdokonalování mluvil Krišna prostřednictvím Bhagavadgíty [5,8] takto:

12:8. Zaměř svoje myšlenky na Mne, ponoř se jako vědomí do Mne – a skutečně pak budeš žít ve Mně.

12:9. Ale jestliže nejsi schopen svoji mysl pevně soustředit na Mne, – pokoušej se dosáhnout Mne cvičeními jógy...

12:10. Jestliže nejsi schopen ani trvalých cvičení – soustřeď se na sloužení Mně, a vykonávej jen ty činnosti, které jsou potřebné Mně, – a dosáhneš Dokonalosti.

12:11. Ale, jestliže nejsi schopen ani toho, zaměř se ke Splynutí se Mnou, zříkaje se vlastního zisku ve své činnosti; kroť se takovýmto způsobem.

* * *

Na závěr si vyznačíme základní milníky vyšších stupňů jógy – rádžajógy a buddhijógy. Přičemž budeme věnovat pozornost tomu, že to, co už bylo řečeno, je v úplném souladu s tím, čemu učil a učí Atlanťan Tót, Pythagoras, Krišna, Ježíš Kristus, Bábadží, Satja Sáí a všichni ostatní Božští Učitelé [5].

Základní milníky rádžajógy

1. Ovládnutí relaxace těla, mysli a vědomí.

2. Psychofyzická cvičení, pokládající základy správného rozvoje emoční sféry.

3. Očištění čaker a jejich rozvoj. Přičemž by měla být přednostně očištěna, "otevřena" a rozvíjena čakra anáhata – počáteční schránka duchovního srdce.

4. Práce na očištění a rozvoji základních meridiánů (střední meridián, sušumna, vadžriní, čitriní, přední meridián, "mikrokosmická orbita"), a také stěny mezi sušumnou a středním meridiánem.

5. Očištění energetického "kokonu", obklopujícího tělo.

6. Zjemnění vědomí, konkrétně metodami působení umění.

7. Na celém tomto společném základě napomáhá psychická autoregulace praktické realizaci etických principů, které nám Bůh předkládá.

Základní milníky buddhijógy

Poznámka: Práce se provádějí ve vhodné přírodní krajině, včetně míst síly.

1. Rozšíření duchovního srdce. Vyvinutí rukou duchovního srdce.

2. Zkušenost Splynutí se Svatými Duchy v meditaci "Pranáva".

3. Osvojení si stavu "ne-já" v Božských prostorových dimenzích (Nirodhi).

4. Osvojení hésychie – vnitřního ticha.

5. Zpevnění "silového bloku" organizmu (formování "hárá" – jednotného bloku čaker spodního dantianu, techniky jeho dalšího rozvoje).

6. Meditace typu "Vulkán", seznámení s Božským Ohněm, očišťující "prožehnutí" Jím svého těla.

7. Seznámení s Projevy Svatých Duchů v podobě Mahádublů. Komunikace a Splynutí s Nimi.

8. Práce na "rozbalení" kundalíní.

9. Budování Dharmakáj.

10. Praktický výzkum stavby Absolutna. Meditace "NAM".

11. Vlastní Mahádubly.

12. Meditace typu "Stěna", "Pyramida" a "Chrám".

13. Práce se "segmenty".

14. Osvojení Paramátmanu.

15. Rozvinutí schopnosti nejen vcházet do Splynutí s Prvotním Vědomím v Jeho Příbytku, ale i vycházet z Něho do Stvoření na pomoc vtěleným bytostem.

16. Závěrečné propracování hmoty těla Božským Ohněm.

* * *

Toto je námi položená, důkladně prozkoumaná a prověřená Cesta pod bezprostředním Božím vedením, kterou Bůh nazývá Božskou Cestou Duchovního Srdce nebo Přímou Cestou.

Po ní je možné jít ještě i dál...