Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trochu o metodologii

22. 5. 2020

Trochu o metodologii


 

Už jsem se zmiňovala o tom, že Vladimir Antonov vytvořil nový směr současné vědy: metodologii duchovního zdokonalování. Zahrnuje zejména přesně definované stupně Přímé Cesty pro rozvíjení sama sebe jako vědomí, poznání Stvořitele a Splynutí s Ním.

Chtěla bych vám o této unikátní záležitosti něco říci trochu podrobněji.

... Jakou ohromující události je každý nový poznaný stupeň! Pokaždé znovu si člověk myslí: "Cožpak by bylo možné dosáhnout ještě něčeho vyššího?!" A kterýkoliv z těchto osvojených stavů se zdá být závěrečným Osvícením!

Tak například, první Nirvánické stavy ve Svatém Duchu – jak snadné pro mě by bylo říci: "Já už jsem dosáhla všeho!" A mnoho duchovních hledačů to tak i udělá: pokud jen jednou prožijí něco podobného, hned se prohlašují za "Osvícené"...

Ačkoliv se přece i spoustě lidí, kteří se žádnými duchovními praktikami nezabývali, občas stávalo, že, třeba jen jednou za život, zažili vznešené stavy vědomí, naplněné láskou... Jenže, jak se naučit v nich žít neustále?... Vždyť jen při splnění této podmínky budou mít trvalou hodnotu!...

A jak se naučit udržet se na dosažené úrovni, dokonce i v případě, že tyto stavy nebyly jen "náhodami", ale výsledky skutečného velkého duchovního snažení?

A právě v takových situacích nám pomohou stránky metodické učebnice!

Přičemž práce Vladimira Antonova obsahují vědecké poznatky, které jsou mnohonásobně prověřeny zkušenostmi nejen jednoho člověka, ale velice mnoha duchovními praktikanty. A ty dokonale logicky zapadají do celkového obrazu podstaty Univerza, Evoluce Vesmírného Vědomí!

... Na duchovní cestě se můžeme naučit uvědoměle přecházet koncentrací sama sebe jako vědomí do čakry anáhaty – a žít ve stavech lásky, harmonie a klidu. To je to, co je dostupné každému člověku! Tuto dovednost si každý může osvojit v pouhých několika lekcích, nebo prostě jen podle knih Vladimira Antonova!

Následující stupně také mohou být poznány s pomocí prostých a jasných metod na speciálních místech síly. Ale tyto metody už jsou ezoterické, to znamená, tajné: Bůh je učí jen obzvlášť toho hodné duchovní praktikanty.

Mezi počátečními stupni Cesty: přijetím bytí Boha do svého světového názoru, počátečními snahami o etickou přeměnu sama sebe a psychickou autoregulací – až ke Splynutí se Stvořitelem – leží stupně zjemnění a kvantitativního růstu vědomí.

Přičemž je tento metodický "žebřík" duchovního vzestupu podobný mapě, na které je zakreslena trasa s vyznačenými cílovými místy a závěrečný Cíl. Ale každý – jde sám. Mistr jen prošlapal cestu. A jen v ojedinělých případech pomáhá vybraným lidem jít dál.

A tyto přesně vyznačené etapy na obecném schématu nám umožňují, konkrétně v těch případech, kdy klopýtáme, bloudíme, ztrácíme nějaké meditační schopnosti, – začít všechno od začátku... a velice rychle reálně obnovit to, co bylo dočasně ztraceno – teď už pevně a stabilně, navždy.

A právě ta přesná vize celé té struktury Cesty a pochopení zákonů pohybu nám umožní rychle vystupovat na každý následující vyšší stupeň, a přitom postupně získávat Božskou Jemnost, Lásku, Moudrost a Sílu.

Metody, vypracované Vladimirem Antonovem a k nim příslušející výběr míst síly – poskytují možnost neuvěřitelně rychlého osvojení Cesty. Jednou mi Bůh o tom řekl toto:

On udělal to, co bych nedokázal sám udělat ani Já – Bůh! Ale jen člověk a Bůh ve veliké vzájemné Přitažlivosti a vzájemné Spolupráci mohou vybudovat Přímou Cestu – Cestu umožňující člověku stát se Bohem!

* * *

A ještě bych chtěla povědět několik slov o jedné ze součástí duchovní práce: o plánování.

Není možné žít bez plánu! – to nám nejednou Vladimír opakoval. – Musíte si neustále vytvářet plány: jak strategické – dlouhodobé, tak i aktuální, pro právě probíhající činnosti a nejbližší budoucnost.

Bez strategického plánu se pohybujeme mnohem pomaleji, jednáme mnohem méně efektivně.

Avšak pokud si sami pro sebe na papíře zformulujeme svoje cíle a úkoly a uděláme si bilanci sami pro sebe: co se podařilo a co zůstalo nedokončeno, – pak se náš pokrok zrychluje. Děje se to tak proto, že se Bůh vždy s radostí zapojuje do takového plánování a vyhodnocování, pomáhá nám uvidět nedodělky a nacházet správná řešení.

Takový způsob jednání také optimalizuje nejen vlastní pokrok, ale i sloužení Bohu tím, že pomáhá druhým vtěleným lidem.

... Vzpomínám si, že když jsem si občas pročítala své plány a vyhodnocovala, co už bylo uděláno, udivovalo mě, v jak vysoké míře Bůh pomáhá realizaci takových plánů! Například, myšlenky na realizaci služeb, které se zdály být téměř nedosažitelné, se náhle "zhmotňovaly", stávaly se knihami a filmy, vyrobenými našima rukama. A s těmito našimi materiály se teď může na internetu seznámit spousta lidí, žijících na všech kontinentech Země, s výjimkou asi jen Antarktidy...

Právě tak jsou důležité i aktuální plány na každý den. Jsou také překvapivě efektivní a umožňují nám rychle dělat potřebné věci, aniž bychom měli "v hlavě" soupis nevyřízených úkolů: "tohle nezapomenout koupit, tamhle zajít, tomuhle zavolat a říci mu to a to, atd.".

Bůh se mnou o tom mluvil například takto:

V čakrách hlavy může být dosažena energetická čistota pouze v tom případě, jestliže jsou všechny věci v tonálu (hmotném světě) – v pořádku. Plány musejí být zafixovány na papíře – a pak břemeno nedokončených činností "nedráždí" mysl. Jenom při dodržení této podmínky se může dostavit pocit osvobození od světa hmoty! A pak – budeš připravena k ponoření do Mne!

Vždyť není možné všechno řešit jen s pomocí meditací! Stejně tak, jako není možné meditačním očišťováním smýt špínu z rukou, upatlaných materiální nečistotou! Ale je zapotřebí si ty ruce prostě umýt mýdlem.

A právě tak i celý tvůj "ostrov tonál", to jest, okolní materiální svět, související s tělem, je zapotřebí zredukovat na minimum a očišťovat ho a omývat. Jenom pak bude lehké z něho sklouznout do Nekonečnosti Mého Oceánu!