Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční meditace

3. 1. 2024

 

"JAK SE DUCHOVNĚ PŘIPRAVIT NA VÁNOCE"
Paramahansa Jógánánda

 

yogananda-5.jpg. 1. Připravte svá srdce, abyste mohli říci těm, kteří vás denně křižují nevlídnými činy, slovy a nevděčností za dobro, které jim prokazujete, slovy: "Otče, nauč mě milovat ty z mých zbloudilých bratří, kteří nevědí, co činí, abych je svou láskou přiměl stát se lepšími a neposiloval je ve zlu tím, že je k němu budu svou nevlídností tlačit."

     2. Udělejte ze svého srdce oltář Kristovy lásky, která je stejná pro všechny rasy, tím, že je budete milovat stejně. Milujte všechny rasy jako Jednotný Příbytek všudypřítomného Krista.

     3. Odpusťte všem svým pomyslným i skutečným nepřátelům, tak, jako Kristus odpustil Svým protivníkům.

    4. Rozhodněte se milovat Krista jako radost z hlubokého rozjímání, a tak v sobě každý den oslavujte Kristův Druhý příchod a Duchovní Vánoce.

5. Proměňte v sobě dosud neznámého Krista ve známého, tím, že Ho uvidíte znovu zrozeného, jako stále novou, neustále se zvětšující radost vaší každodenní hluboké meditace.

6. Řiďte každé jednání ve svém životě s poctivostí a nebojácností Ježíše Krista.

7. Překonávejte smyslové pokušení, vyvolávající smutek, sebeovládáním Ježíše Krista a rozvíjením touhy po všem dobrém. Vzdejte se dočasných smyslových požitků a hledejte trvalé, pravé štěstí Duše.


8. Pohleďte na všudypřítomnou Kristovu radost ve všech lidech, ve všech Svatých, ve všech tvorech, ve hvězdném Kosmu i v chrámu svých vlastních myšlenek.

9. Pamatujte, že ačkoliv se Kristus už kdysi jednou narodil, může se znovu narodit každé Vánoce nebo kdykoliv jindy ve vašem vědomí, probuzeném meditací.

10. Odplácejte dobrem za zlo, porozuměním za neporozumění, laskavostí za nelaskavost, mírem za neklid, klidem za úzkost a trvalou Blažeností za smyslové potěšení.

11. Přemýšlejte o všudypřítomném, stále živém Kristu, který se před vaším duchovním zrakem znovu narodil.

12. Vše, co děláte, dělejte s myšlenkou na Krista a s klidem Krista. O těchto Vánocích spatřujte Krista znovuzrozeného v kráse celé přírody, ve své probuzené moudrosti, ve všem, co nese pravou krásu, a ve všech, kdo jsou nasyceni vůní Kristových vlastností.

13. Vyměňujte si duchovní dary, předávejte své vynikající dobré vlastnosti druhým, těm, kteří je potřebují, a přijímejte zušlechťující duševní vlastnosti těch, kteří jsou velcí a milují vás pro vaše dobro.


14. Vyměňujte si dárky s myšlenkou na Krista a s myšlenkou na to, že Mu dáváte Dar svého srdce a dostanete od Něho dárek na vánoční stromek svého pokojného vědomí, bohatě ozdobený a zářící oduševnělými vlastnostmi všech, které jste potkali a milovali. Portálem své meditace nechte svou pozemskou radost proniknout do Kristova srdce, které je ve všech věcech, a spočinout v Něm. Nechte svou radost tančit na vzdálených planetách, v modrém prostoru a v blízkých vlnách vaší lásky. Pak uvidíte Krista, který se nachází v kolébce všech projevených věcí.