Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÍRA – A VĚDĚNÍ

8. 5. 2019

VÍRA – A VĚDĚNÍ


 

Základem víry je důvěra v to, o čem jsme slyšeli nebo četli. To se týká zejména náboženské tématiky, kterou teď posuzujeme.

Ale vědění se získává především osobní praktickou zkušeností.

Existuje mnoho různých druhů náboženské víry.

Ale náboženské vědění je jedno a jednotné, třebaže objektivně existují různé úrovně hloubky tohoto vědění, ale také možné chyby jednotlivých hledačů.

Právě lepší poznání sama sebe a Boha umožňuje intelektově rozvinutému člověku získat vysoké a ty nejvyšší duchovní úspěchy.

* * *

Ale víru také mnozí lidé potřebují v raných etapách jejich duchovního formování, poněvadž víra vytváří základ usilování o poznání.

Chrámová obřadnost je nejtypičtější sociálně zavedená forma, napomáhající získání a upevnění víry. Samy náboženské obřady mohou být více či méně rozumné a efektivní. Některé z obřadů mohou napomáhat přímému pociťování přítomnosti Boha. Ale jiné můžeme nazvat zločinnými; jsou to konkrétně ty, které jsou spojeny s krvavými "obětováními" nebo jsou zaměřeny na působení zla druhým lidem (obřady "černé magie").

Také musíme mít na zřeteli, že se na podkladě obřadnosti nabízí věřícím vždy určitá ideologie, vlastní danému náboženskému spolku, která může mít různou formu: od kázání skutečného Učení Boha – až k hlásání nenávisti k lidem, zahalenému do náboženského roucha.

Ale i ve vztahu k těm nejlepším obřadům si člověk od určité chvíle svého rozvoje náhle může uvědomit: vždyť přece Bůh nikdy lidi neučil obřadnosti! Vždyť si ty obřady vymýšleli sami lidé a předávali je svým potomkům!

A navíc, vždyť Bůh obřady vůbec nepotřebuje! Bůh od nás potřebuje něco úplně jiného: abychom se zdokonalovali (jako duše)! A "chléb vezdejší", o kterém mluvil Ježíš, když nás vybízel, abychom o něj prosili Boha Otce, – to vůbec není jídlo pro naše těla, ale jsou to vyšší duchovní vědomosti, duchovní vedení ve vztahu k nám ze strany Boha!

* * *

Ať se každý rozumný člověk nad tím zamyslí: co ode mě Bůh chce?, jakého mě On chce vidět?

Ježíš řekl: Buďte dokonalí, jako je dokonalý váš Otec Nebeský! (Mt 5:48).

A ještě: Já jsem poznal Otce (J 17:25). Tak jako mě zná Otec, i Já znám Otce (J 10:15). Já a Otec jsme Jedno (J 10:30). A: Učte se (tomu) ode Mne! (Mt 11:29)

Avšak v čem je Dokonalost Stvořitele?

Abychom se v tom dokázali vyznat, musíme především pochopit, že Bůh Otec vůbec není stařeček, projíždějící se na obláčku, jak Ho někdy zobrazují. Ale On je rozměrově nekonečný Oceán mezně zjemnělého Vědomí, přebývajícího v mnohorozměrné hlubině Univerza.

On je také absolutní Láska, Moudrost a Síla.

Právě tomuto všemu se musíme učit! A musíme Ho prosit o pomoc jmenovitě v tomto učení!

* * *

Začínat takové učení u Boha bychom měli studiem Jím předkládaných etických principů a přivedením se do úplného souladu s nimi.

Také je důležité – podle možností na dané etapě svého duchovního vzestupu – zorientovat se v tom, co je to Bůh, člověk, smysl života člověka na Zemi a principy jeho realizace.

Následně potom mohou být použity techniky očištění svého těla a jeho hlavních energostruktur od energetických znečištění, a také můžeme začít s tréninky na "otevření" a další rozvíjení duchovního srdce. Konkrétně posledně jmenované umožňuje důstojným duchovním praktikantům splnit výše uvedená přikázání Ježíše Krista.

Pomoci zájemcům projít tuto Cestu mohou naše materiály (knihy, filmy a další), dostupné na stránkách:

www.new-ecopsychology.org/ru

www.ru.aquarian-age.org.ua

www.ru.path-to-tao.info

www.ru.pythagoras.name

www.ru.atlantis-and-atlanteans.org

www.swami-center.org

www.ru.philosophy-of-religion.org.ua

www.ru.spiritual-art.info

www.ru.spiritual-art.info

www.ru.spiritual-art.info

www.ru.encyclopedia-of-religion.org

A objednat si naše knihy a filmy můžete ze stránek:

http://stores.lulu.com/spiritualheart

http://www.amazon.com/gp/pdp/profile/A1A785WBW4GEZA