Jdi na obsah Jdi na menu
 


Besedy o práci s Jidámem

23. 12. 2022

 

sathya-sai-12.jpg

 

 

 

 

Besedy o práci s Jidámem

 

Satja Sáí Bába

Blahopřeji vám k zahájení nové etapy vašeho duchovního růstu!

"Spirála vývoje", o níž jsem mnohokrát mluvil, projde staletími – a zrodí se nová generace duchovních hledačů!

Nová Škola Boha bude postupně růst podle vámi popsaných metodických pokynů a učebnic náboženství. Vaším úkolem nyní je "nevyčnívat", ale jen sledovat vývoj událostí. Amen!

Etapa, kterou jste si začali osvojovat, se nazývá práce s Jidámem. Znamená to, že máte Božského Učitele, ke kterému vzhlížíte a Jehož Tvář dobře znáte, a že každý z vás "není"! Nejedná se však o "totální není", ale o meditační trénink.

Jinými slovy, Já vás vyzývám, abyste se stali Mnou tím, že se do Mne vlijete a upevníte se v tomto stavu.1

Vladimir Antonov

Nyní převzal hlavní vedení této práce do svých rukou Satja Sáí Bába. Bude pro nás zároveň i Jidámem.

Na začátku si vytvoříme známý obraz Satja Sáí Báby v našich anáhatách. Při této práci Jidám postupně "ožívá": objevuje se mimika a gesta.

Dalším krokem je rozšíření "zóny obývání" Jidámu do hlav našich těl. On – svou hlavou – naplňuje hlavy nás všech. To je velmi důležité! Bez toho v dalších meditacích nebude možné dosáhnout celistvosti!

A potom začíná zvětšování rozměrů Jidámu – na celý prostor dohledný pro vědomí. Rysy Jeho Tváře se ztrácejí – a je tu jen nesmírně jemné Božské Světlo! Vléváme se do Něho – a vnímáme Ho jako sebe!

Tato metoda mimo jiné odstraňuje veškeré škodlivé vnější bioenergetické vlivy. Stáváme se imunními vůči útokům vtělených energeticky hrubých lidí.

Stav splynutí s Jidámem by se pro nás měl stát přirozeným, běžným. Po dokončení určité práce ve světě hmoty se "rozpomínáme na sebe "2 – a znovu se vracíme do stavu Jidámu. V této fázi našeho růstu musí tato práce pohlcovat veškerou naši pozornost a stát se hlavním způsobem života!

Atlanťan Tót

Je nezbytné, abyste "propojili" spodní "bublinu vnímání" s rozvinutou a očištěnou horní "bublinou"! Tímto způsobem se naučíte intelektuální dokonalosti a dosáhnete Vyšších Božských Vědomostí!

Díky tomu lze dosáhnout Božských siddhi!

Atlanťan Tót a Adler

My3 vytváříme nový Ostrov Duchovnosti, který přijímá důstojné oddané! Vaším úkolem je sledovat, jak se vyvíjejí události.

Všechno děláme My! Vy se jen musíte zapojit do průběhu událostí, ale nevybíhat "dopředu"!

Satja Sáí Bába

Splynutí a Neoddělitelnost se vytvářejí nejprve se Mnou, a poté s – celou Prvotní Podstatou Bytí. Ovládněte to!

Dál – všechno půjde "jako po másle"! Jsem to já, kdo rozhoduje: kdy jednat a kdy – vyčkávat, kdy – mluvit a kdy – mlčet.

Hlavně se neodtrhávat a být Mnou! To ostatní přijde samo!

Ty – jen pozoruj, jak Já řídím události kolem tebe. A zvykni si dívat se na ně Mýma očima, hodnotit je – s Mým pochopením!

"Nevyčnívej ze Mě" a nepředbíhej Mě!

Prorůstej do Mě ještě pevněji!

Podle míry toho, jak se stále jistěji budeš dívat na to, co se děje Mýma Očima: na všechny jevy a události, – bude ti pochopení Mého Života stále jasnější! Tohle je první "závit spirály". A poté bude následovat – konání Mnou a ze Mne!

Uvidíš, jak je to zajímavé: něco se děje s tebou nebo kolem tebe, a ty to sleduješ jako Božský Divák, Svědek toho, co se děje, aniž by ses do toho zapojil svým osobním ...

Až si toto umění osvojíš, uvidíš, jak jinak budeš vnímat jevy nebo události, které tě dříve mohly rozrušit. To už není jen psychická autoregulace4, ale něco jiného: "posun" sebe sama jako vědomí do Božského Života! Zdálo by se, že všechno venku je stejné jako předtím, ale už neexistuje to či ono, co by mohlo být zapojeno a "spojeno" s událostmi vnějšího světa.

A právě tady začíná osvobození od hmoty, úplná nepřipoutanost! Existuje pro to mnoho různých termínů... Důležitá je však pevně osvojená zkušenost přenesení myšlení a vnímání – do Boha!

Satja Sáí Bába

To, co ti nyní připadá významné v záležitostech sloužení a ve tvém životě, je pochopitelně také důležité. Pokud se však podíváš šíře, pokud se podíváš ze Mne, – pak ti skutečná souvislost tvých priorit bude jasnější. Nechť se nejdůležitější prioritou stane úplné Sjednocení se Mnou! Vše ostatní pak okamžitě zapadne na své místo!

Já vás budu učit Práci Svatých Duchů (Bráhmana) v pomoci lidem, včetně působení na hmotu.

... Ukazuje:

Tohle je Můj Ášram! Pod ním a nad ním v prostoru je Moje ohromné "Slunce Boha": vyzařování Mojí lásky. Každý paprsek tohoto "Slunce" v jakýkoliv moment času přijímá Mou Podobu v srdcích těch, kdo Mě milují. On zní hlasem Mé Lásky pro ty, kdo jsou schopni Mě slyšet. Taková místa síly jsou po celé planetě. A dokonce i bez nich člověk, s láskou naladěný na "Mou Vlnu", může vnímat Moje Sdělení, Moje Lekce, vidět a slyšet Mě!

Atlanťan Tót

Aby bylo možné splynout s Bohem, je zapotřebí se k Bohu "přimknout". Právě k tomu se používá metoda Jidámu: abychom s jistotou poznali Stav Boha!

Právě prostřednictvím splynutí s Jidámem získává člověk vlastnosti Toho, Kdo už prošel celou Cestu a může tímto Poznáním obdarovat druhé toho hodné!

Je třeba si osvojit Trojnost bytí Mesiáše: stav Průzračného Klidu, Světelně-Ohnivý stav a materiální tělo. Materiální rovině je vyhrazeno jmenovitě třetí místo.

Tuto Trojnost sebe sama si musíme osvojit!

Satja Sáí Bába

Musíte prostudovat vzájemné vazby v Trojnosti sebe sama, v Trojjedinosti, jak to nazýval Ježíš.

Já jsem připraven ukazovat každému z vás, jak jsem působil v této Trojnosti, v Trojjedinosti, když jsem Sám byl vtělený. Jsem připraven učit vás takovým činnostem! Musíte se stát Vyslanci Vůle Jednotného!

Je Neohraničenost Průzračného Klidu Stvořitele!

Je Tvořící Ohnivá Síla – Božská Láska!

A je hmotné tělo Mesiáše!

... Jen když člověk pamatuje na Boha a na smrt svého těla, může se stát duchovním asketou, který skutečně žije a váží si každého okamžiku života.

Opačnou možností je být povalečem nebo lovcem prázdných požitků!

Jenom pamatování na smrt může udělat člověka opravdu živým!

Ten, kdo pamatuje na smrtelnost svého těla, žije!

Ten, kdo na to zapomíná, chřadne!

Člověk se může stát žijícím naprosto vědomě.

Jiní jsou prostě unášeni proudem času, v rychlém kaleidoskopu marnosti, rozkoše a utrpení...

Nahlédnout za hranice víru "kola sansáry" a přenést se přes něj lze pouze tehdy, máme-li na paměti krátkost života v tělech a možnost jeho nenadálého ukončení.

Život v hmotném světě se někdy velmi náhle přerušuje a přechází do jiné reality: života duše bez těla. A tak – promarněné nehmotné hodnoty a cíle začnou být očividné!

Je velmi smutné, když si to uvědomíme příliš pozdě. Právě životem ve světě hmoty se člověk může intenzivně rozvíjet, učit se milovat a pečovat o druhé!

Musíme se stát sběrateli duchovních pokladů, aby život v těle nepřišel nazmar!

... Většina lidí je podobná slepcům a nenapadne je, že na jejich dveře může už dnes zaklepat smrt. A že zítřek už nemusí nastat – pro ně samotné, ne pro někoho jiného...

... Vůbec není třeba se bát smrti, není třeba se třást, není třeba panikařit! Ale je zapotřebí něco jiného!

Život s Bohem a připomínka smrtelnosti těla jsou dva milníky, které činí život čistým, bezchybným a smrt těla pokojným a radostným přechodem do jiné formy života – překrásné a plné nových objevů a poznání! Vývoj duše nekončí opuštěním hmotné schránky těla, ale otevírají se jí další možnosti zdokonalení!

Čím úspěšněji člověk postupuje po duchovní Cestě, – tím jasnější a zajímavější úspěchy ho čekají za prahem smrti těla.

Existují však i opačné "pracovní výsledky": "zhmotnění" duše, zotročení sebestřednými touhami, rozvoj dalších zvrácených vlastností duše.

Smrtelnost tělesné schránky by měla sloužit jako připomínka pro jednotlivce – aby se častěji ptal sám sebe: "Co dělám ve svém životě pro sebe? Co dělám pro Boha? Co dělám pro lidi?"

Každý člověk si může uvědomit, že jeho ruce se mohou stát něžnýma jemnýma Rukama Boha. A jeho duchovní srdce – zdrojem Božské Lásky!

A Já prosím, aby to udělal každý, kdo Mě slyší, kdo Mě miluje, kdo je připraven sloužit Evoluci!

Rád bych zdůraznil, že se "počítají" nejen velké projekty pro dobro lidstva.

Je také důležité varovat všechny lidi, že násilí ve jménu údajného "dobra" je velmi nebezpečné!

Čestnost, čistota myšlenek, citů a činů, vědomosti o Bohu a Cestě k Němu, prostota života, láska a péče - tyto vlastnosti je třeba v sobě-duši rozvíjet!

Laskavý úsměv a slova povzbuzení na podporu těch, kteří "padli duchem", také:

s láskou připravené jídlo,

pečlivě obdělávaný pozemek s rostlinami,

laskavost v jednání s každým, koho potkáte,

absence nenávisti, násilí, odsuzování a závisti – to jsou příklady duchovních pokladů!

Bůh má radost, když vidí správnou snahu a růst lásky v každé jednotlivé duši!

A je smutné, že nedobré myšlenky a emoce otravují karmické klima Země už velmi dlouho! Přírodní katastrofy by to měly lidem připomínat... Nejsou žádným "Božím trestem"! Ale dochází k nim v důsledku dlouhodobé bezduché, konzumní a destruktivní činnosti lidstva.

To, zda pro mnoho a mnoho lidí nastane zítřek, závisí na tom, jak každý člověk žije dnes, právě teď!

Osud lidstva jako celku se do značné míry skládá z karem lidí, kteří dnes žijí na této planetě...

Nestraším vás nadcházejícími katastrofami, ale chci, abyste pochopili, že zatímco v minulosti mohla zkáza postihnout jednotlivé státy, dnes je ohrožena celá planeta Země.

Éra lidského konzumu a ničení přírody skončila. A nová éra – může přijít pouze s tvořivým, pečujícím a milujícím stavem většiny duší!

Bylo by hezké, kdyby to lidé vzali na vědomí!

Nguen Van Ki

Ty jsi nevyprávěl o Sobě...

Jsem starý jako samotná planeta Země... Zažil jsem ty časy, kdy byla předchozí civilizace zničena a "plémě dětí lidských" se znovu zrodilo... Viděl jsem to...

A tak mám nyní "zvláštní právo" připomínat lidem hodnotu života každé bytosti a naprostou propojenost a vzájemnou závislost všeho!

Igl a Já budeme ještě hodně mluvit – pro vás i pro všechny lidi na planetě. Legendy velikých indiánských Náčelníků, pohádky Bílého Orla – ty je dokážeš zapisovat...

Budeme také mluvit pro všechny lidi – tichem a krásou přírody: šepotem listí v korunách stromů, praskáním ohně a zurčením potůčků. A v hladině jezer se budou odrážet obláčky, zbarvené vycházejícím sluncem do úžasných odstínů růžové a zlaté... Vlny moře a zasněžené vrcholky hor... – v tom všem se vidoucím zjevuje Božská Síla!

Budeš-li chtít, můžeš se na tuto krásu dívat ty i ostatní lidé s Námi – a pak v našich srdcích zazní slova protkaná Silou Ducha a Melodií Života a dojde k pochopení těch nejdůležitějších věcí!

Satja Sáí Bába

Právě slovy – více než zázraky, můžete lidem nejúspěšněji pomáhat!

Právě slovy, činy, myšlenkami a emocemi – každý člověk vytváří budoucnost pro sebe i pro ostatní!

A ty, právě ty, jsi ten, kdo může Bohu pomoci! Tvoje ruce se mohou stát Rukama Boha! Tvoje duchovní srdce se může stát Sluncem Mé Lásky!

Tato slova by měl uslyšet každý člověk! Ať Mě zavolá do svého srdce – a Já v něm pak budu žít a tvořit!

To je Moje výzva! To je Moje prosba k lidem!

Bábadží

Vaše pozice je nyní v mnoha ohledech pohodlnější a výhodnější než ta Role, kterou jsme se Satjá Sáím Bábou hráli v Našich posledních vtěleních. Pociťujte tyto výhody a nelitujte, že kolem vás nejsou zástupy oddaných následovníků, kteří... stále chtějí a potřebují od Boha a sami toho mohou ještě udělat jen velmi málo, protože jsou ještě dětskými dušičkami v dospělých tělech. To je obrovsky obtížná Práce, to je největší Oběť! Taková je Mise Avatára! Taková vtělení jsou potřebná k tomu, aby lidstvu znovu připomněla Učení Boha, jednotné pro všechny, aby byly široce hlásány Věčné Pravdy, které by přesměrovaly mysl a srdce ohromných mas lidí na směřování ke Stvořiteli.

Na duchovní Cestě je stádium bojovníka ducha, bojujícího s různými silami zla, se svým egocentrismem a se svými neřestmi, v dlouhé bitvě za právo přiblížit se k Božskému Světlu, za příležitost postižení Boha!

Existuje však ještě další stupeň, který lze nazvat Bráhmačárja neboli okouzlení Bohem.

Takový oddaný už s nikým a ničím nebojuje. Bůh zcela naplňuje jeho život!

Je to okouzlení, je to pohroužení do Boha, v němž už není žádný boj, ale jen rozšiřování do "ne-já" – do Nekonečna Božského Života!

Indrije takového oddaného už nelpí na pozemských předmětech, on už nehledá pozemskou blaženost!

Ani pozemské strasti ho téměř netrápí.

Nauč se na všechno dívat ze Mne! Naplň Mnou každý aspekt svého života! Dělej vše se Mnou nebo v Mé citelné Přítomnosti! Dělej vše jako dar, jako oběť Bohu! A pak přijde Jednota! Objeví se skutečné okouzlení Mým povzbudivým úsměvem! Budeš trvale cítit Mé něžné objetí, Mé Ruce, které tě povedou a podporují! Vlny Mého Světla, Mé Síly tě přenesou přes bouře a nepohody života na hmotné úrovni! Žít v hmotném světě, ale "nebýt z tohoto světa" – to učil Ježíš. To je skutečné pro ty, kteří Mi zcela zasvětili svůj život a usilují pouze o Splynutí v Lásce a Rozplynutí v Mém Nekonečném Životě, aby se stali pouze Mnou a projevovali Boha ve všem, v každém aspektu života!

1

Vysvětlivka 1:

Přípravné etapy jsou popsány v knize Vladimira Antonova "Ekopsychologie". Bez jejich úplného osvojení bychom se neměli pokoušet s Jidámem pracovat: mohlo by nám to jen uškodit.

 

2

Vysvětlivka 2:

Termín byl zaveden G. Gurdžijevem.

 

3

Vysvětlivka 3:

Svatí Duchové.

 

4

Vysvětlivka 4:

Viz knihu Vladimira Antonova "Ekopsychologie".