Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sat-Čit-Ánanda

7. 10. 2023

Sat-Čit-Ánanda


 

Sat-Čit-Ánanda (sanskrt) je formulace, vyjadřující pokrok na duchovní Cestě. Její doslovný překlad je následující: Čistota-Zjemnělost-Blaženost.

Duchovní pokrok začíná od Sat: čistoty, jasnosti v chápání struktury Univerza, smyslu našich životů a způsobů jejich naplnění, a také získání vlastní etické a bioenergetické čistoty.

Výsledkem takové práce na sobě samém je, že adept je schopen pomocí speciálních metod duchovní práce dosáhnout – Čit: zjemnění vědomí (buddhi). Mezi tyto metody patří citové splynutí se zjemňující krásou harmonie přírody, s vhodnými uměleckými díly, s harmonickými a zjemnělými lidmi. Velkou pomocí v tom bude zvládnutí techniky psychické autoregulace [16].

Ti, kdo zvládli všechny výše uvedené dovednosti, získávají schopnost vidět Svaté Duchy, přímo a svobodně s nimi komunikovat, včetně konverzačního kontaktu, a také přímého Splynutí rozvinutých vědomí s Nimi. Svatí Duchové se stávají Božskými Učiteli takových duchovních asketů a vedou je po Cestě dalšího osobního zdokonalování a poznávání Boha ve všech Jeho Aspektech a Projevech.

A přímé spojení s Bohem, další Jeho poznávání a Splynutí s Ním – jim dává Ánandu: vzrůstající stav Blaženosti nejvyššího řádu, až po stavy, v nichž existují Oni – Ti, Kteří už dosáhli Dokonalosti a dále se nepotřebují znovu vtělovat.