Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bhagavadgíta: Komentáře. Psychoenergetický aspekt zdokonalování

15. 3. 2023

Psychoenergetický aspekt zdokonalování

 

Psychoenergetický směr jógy, jak ho vykládá Krišna, zahrnuje následující kroky:

1. Příprava těla.

2. Přípravná cvičení s energií těla.

3. Postižení Átmanu prostřednictvím:

a) vyladění své citové sféry s důrazem na rozvoj duchovního srdce,

b) zřeknutí se falešných připoutaností,

c) vytvoření správného zaměření a jeho následování,

d) kontrolování činnosti indrijí,

e) meditační praxe s cílem zjemnit své vědomí, ovládnout přemísťování vědomí a získání osobní síly,

f) praktické poznávání mnohorozměrné podstaty Absolutna a postižení Bráhmanu,

g) další "posilování vědomí", tj. jeho kvantitativní růst.

4. Postižení Íšvary a Splynutí s Ním.

5. Splynutí s Absolutnem.

Příprava těla

Speciální techniky k tomu Krišna nezanechal, ale dal obecné pokyny:

17:5. Věz, že ti, kdo vykonávají kruté asketické skutky, nepředepsané svatými Písmy kvůli sebelásce a s pýchou...,

17:6. nerozumní, trýznící prvky, z nichž se skládají jejich těla,... – věz, že jejich rozhodnutí jsou démonická!

17:14. ... Čistota, prostota, zdrženlivost a nepoškozování (těla) – taková je askeze těla.

6:16. Popravdě, jóga není pro ty, kdo jedí příliš mnoho nebo vůbec nejedí, není ani pro ty, kdo příliš spí nebo bdí!...

6:17. Jóga odstraňuje veškeré utrpení u toho, kdo si zavedl střídmost v jídle, odpočinku, práci, a také ve střídání spánku a bdění.

17:8. Jídlo, které zvyšuje dlouhověkost, sílu, zdraví, veselost a jasnou náladu, šťavnaté, mastné, výživné a chutné – takové jídlo je drahé sattvickým.

 

Přípravná cvičení s energetikou těla

 

S Átmanem není možné začít pracovat hned. Musí tomu předcházet předběžný výcvik.

Krišna o této přípravné fázi v krátkosti řekl:

12:9. Pokud však nejsi schopen pevně soustředit svou mysl na Mne, snaž se Mě dosáhnout jógovými cvičeními... (To jest, jedná se o používání metod rádžajógy, které jsou podrobně popsány v naší knize [7]).

 

Ovládnutí mysli

O tom se v Bhagavadgítě pojednává takto:

Ardžuna řekl:

6:33. Pro tuto Jógu, které se dosahuje vnitřní rovnováhou, ... nevidím v sobě pevný základ kvůli neklidu mysli.

6:34. Vždyť mysl je vskutku neklidná... Je bouřlivá, nepoddajná, těžko ovladatelná! Myslím, že je stejně těžké ji zkrotit, jako je těžké zadržet vítr!

Požehnaný řekl:

6:35. Není pochyb,... že mysl je neklidná a těžko se dá zkrotit. Lze ji však ovládnout neustálým cvičením a vyrovnaností.

6:36. Jóga je obtížně dosažitelná pro toho, kdo si neuvědomil svůj Átman. Ale ten, kdo dosáhl Átmanu, ten jde k Józe (v daném případě – s velkým počátečním písmenem, to jest, k závěrečnému Cíli – Splynutí s Íšvarou) správnou cestou, – to si myslím Já.

V ezoterické praxi se problém ovládání mysli snadno řeší metodami rádžajógy a následně buddhijógy. K tomu je třeba se nejprve naučit přenášet vědomí do čakry anáhaty. Tím se zničí dominanty myšlení, utiší se vzrušená mysl a indrije se odtrhávají od "pozemského".

Později, na úrovni buddhijógy, je problém ovládání mysli vyřešen ještě radikálněji - když se adept naučí pohybovat vysoce vyvinutými strukturami horních a dolních "bublin vnímání" odděleně v "jemných světech" daleko za hranicemi těla.

Neměli bychom se však domnívat, že takový adept ztrácí v jakékoliv míře něco ze svých intelektuálních schopností. On mimo meditaci nepřemýšlí o "pozemských" aspektech existence méně adekvátně, nýbrž přiměřeněji. Během meditací se také jeho intelekt "nevypíná", ale pouze se zcela přepíná z "pozemského" – na "nadpozemské", Božské.

Ještě vyššího stádia řešení tohoto problému se dosáhne, při úplném splynutí vědomí s Bráhmanem a poté s Íšvarou s pomocí speciálních meditačních technik. Pak se intelekt adepta spojí s Intelektem Boha.

Některé špatné sekty jsou také známé svými neadekvátními pokusy ovládání mysli. Dlouhodobé "uzavírání se" samo od sebe, tedy bez speciálních ezoterických technik, je tedy k ničemu, stoupenci jen zbytečně ztrácejí čas. Právě tak neúčinné je používání psychedelik, které má navíc známé nepříznivé účinky na tělesné a duševní zdraví. Jediným spolehlivým způsobem, jak získat kontrolu nad myslí, je aktivní práce – s pomocí metod rádžajógy a buddhijógy v plně adekvátním a jasném stavu vědomí.


 

Krišnův popis Átmanu, a jak poznat Átman

8:3. ... Hlavní podstatou (člověka) je Átman...

6:7. Ten, kdo dosáhl Átmanu, nachází naprostý klid, neboť nachází útočiště v Božském Vědomí, když se (jeho tělo) ocitá v chladu, horku, v situacích štěstí i zármutku, ve cti i hanbě.

6:10. Jogín ať se neustále koncentruje v Átmanu!...

6:18. Když je jeho zjemnělé vědomí, zbavené všech tužeb, soustředěno pouze v Átmanu – pak se o něm říká: "On je v harmonii".

5:17. Ten, kdo poznal sám sebe jako vědomí, kdo se ztotožnil s Átmanem, kdo spoléhá pouze na Všemohoucího, kdo nachází útočiště pouze v Něm – ten je na Cestě k Osvobození, očištěný spásnou moudrostí.

15:11. Správně zaměření jogíni poznávají nejen duši, ale i Átman v sobě. Ale nerozumní Átman nenacházejí.

2:58. Když, podobně jako želva, vtahující do sebe svoje nohy a hlavu, (jogín)... odtrhuje svoje indrije od pozemských objektů, pak dosáhl opravdového pochopení.

13:22. Dohližitel, Udržovatel, Vševládce, Nejvyšší Pán a také Božský Átman – tak se nazývá v tomto těle Nejvyšší Duch.

13:29. Ten, kdo vidí, že všechny činy se odehrávají pouze v prakriti, zatímco Átman zůstává v klidu – ten opravdu vidí!

13:31. Věčný a nesvázaný prakriti Božský Átman, ačkoliv přebývá v tělech, nejedná a není ovlivněn...

13:32. Stejně jako se všudypřítomná prázdnota díky své jemnosti s ničím nemísí, tak se s ničím nemísí ani Átman sídlící v těle.

6:32. Ten, kdo vidí projevy Átmanu ve všech věcech a zná tak totožnost všech věcí – příjemných i nepříjemných – je považován za dokonalého jogína...

9:34. Zaměř svou mysl na Mě, miluj Mě, obětuj Mi, uctívej Mě! Nakonec přijdeš ke Mně, budeš-li zcela pohroužen v Átmanu, a pokud si Mne učiníš svým Nejvyšším Cílem!

V této souvislosti je třeba zdůraznit důležitost práce na rozvoji duchovního srdce, bez něhož nejsou vysoké duchovní úspěchy vůbec možné. Právě v rozvinutém duchovním srdci může oddaný najít svůj Átman a poté poznat i Paramátman – Íšvaru(Stvořitele).

Krišna o tom mluvil takto:

10:20. ... Já jsem Átman, který přebývá v srdcích všech bytostí...

15:15. Já přebývám v srdcích všech! ...

18:61. Íšvara přebývá v srdcích všech bytostí...

Jak přesně probíhá "otevírání" a následný rozvoj duchovního srdce, najdete téměř ve všech našich knihách a filmech, které jsou uvedeny na konci knihy.


 

Popis Bráhmanu a postižení Nirvány v Bráhmanu

13:12. Odhalím ti to, co musí být poznáno a co, když je poznáno, vede k Nesmrtelnosti: je to Prvotní Nejvyšší Bráhman, který se nachází za hranicemi bytí a nebytí (bytostí).

13:13. Všude má ruce a nohy, oči, hlavy a ústa, vševědoucí – On přebývá ve světě a všechno objímá.

13:14. Má všechny smysly, ačkoliv nemá smyslové orgány, není k ničemu připoután, ale podporuje všechny bytosti, je osvobozený od tří gun a přitom guny používá,

13:15. vně i uvnitř všech bytostí, přebývá v klidu a je přesto činný, neuchopitelný ve své jemnosti, vždy blízký a přesto v nevýslovné dálce – takový je nepomíjivý On!

13:16. Není rozdělen mezi bytostmi, a přesto existuje v každé z nich odděleně, On je znám jako Pomocník všech. Všechny v Sobě zahrnuje a vede je v jejich rozvoji.

13:17. O Něm, Světle všeho svítivého, se říká, že je za hranicemi temnoty. On je Moudrost, Cíl veškeré moudrosti, chápané jako moudrost, přebývající v srdcích všech!

14:26. A ten, kdo Mi slouží s neochvějnou láskou, – ten, který se pozvedl nad tři guny, je hoden stát se Bráhmanem.

18:50. Jak člověk, dosahující Dokonalosti, dospěje k Bráhmanu, k nejvyššímu stavu Moudrosti, – to se ode Mne v krátkosti dozvíš...

5:24. Ten, kdo je šťastný uvnitř, kdo se neraduje z vnějšího, kdo se ozařuje (láskou) zevnitř, — takový jogín je schopen pochopit podstatu Bráhmana a Nirvány v Bráhmanu!

5:25. Nirvány v Bráhmanu dosáhnou ti rišiové, kteří se očistili od neřestí, osvobodili se od duality, poznali Átman a zasvětili se blahu všech.

5:26. Ti, kdo se zbavili "pozemských" puzení a hněvu, kdo se věnují duchovní askezi, kdo zkrotili svou mysl a poznali Átman – ti získávají Nirvánu v Bráhmanu.

6:27. Nejvyšší štěstí čeká jogína..., když se stal bezhříšným a podobným Bráhmanu!

6:28. Jogín, který se uvedl do harmonie a zbavil se svých neřestí, snadno zakouší nekonečnou Blaženost od kontaktu s Bráhmanem!

18:51. S naprosto očištěným vědomím ten, kdo nad sebou zvítězil odolností, kdo se odpoutal od vnějších věcí, kdo odvrhl vášně a nepřátelství,

18:52. v ústraní žijící a zdrženlivý, kdo si podmanil řeč, tělo i mysl, přebývající neustále v rozjímání a nevášnivosti,

18:53. kdo odložil sobectví, násilí, povýšenost, pohlavní vášeň, hněv, chamtivost, je naplněn mírem a nesobeckostí – takový člověk je hoden stát se Bráhmanem.

5:20. Ten, kdo dosáhl Bráhmana a je v něm usazen s ustáleným jasným vědomím, se neraduje z příjemných věcí a nermoutí se, když přijímá věci nepříjemné.

5:21. Ten, kdo není připoután k vnějšímu uspokojování smyslů a nachází útěchu v Átmanu – takový, po dosažení Jednoty s Bráhmanem, zakouší nepomíjivou Blaženost.

18:54. Po dosažení Věčnosti ve Splynutí s Bráhmanem, se naplňuje nejvyšší Láskou ke Mně!

 

"Upevnění vědomí"

Podle míry toho, jak člověk postupuje po stupních buddhijógy, zvyšuje se u něho množství energie vědomí – dochází ke "zpevnění vědomí" (neboli ke "krystalizaci" vědomí):

2:64. ... Kdo zvítězil nad svými indrijemi, zřekl se tužeb i nevraživosti, oddal se Átmanu – ten získává vnitřní čistotu!

2:65. Po dosažení této čistoty nastává konec všem utrpením. U toho, kdo ji získal se velice brzy upevňuje vědomí.

Ale tyto úspěchy můžeme i ztratit:

2:67. Člověku, který se poddává náporu vášní, odplouvá pryč rozum, jako když je loď odnášena bouří!

2:63. Z hněvu pochází úplné zkreslení vnímání. Ze zkreslení vnímání je ztráta paměti (na své dřívější úspěchy). Ze ztráty paměti je ztráta energie vědomí. Ze ztráty energie vědomí člověk degraduje.

 

Popis Íšvary

10:8. Já jsem Zdroj všeho, vše se vyvíjí ze Mne! Moudří, kteří to pochopili, Mne uctívají v hlubokém nadšení!

10:9. Poté, co zaměřili své mysli ke Mně, odevzdali Mi své životy, vzájemně se osvěcují a neustále o Mně mluví – jsou spokojení a radostní!

10:10. Těmto – vždy naplněným láskou – Já dávám buddhijógu, díky níž Mě dosahují!

10:42. ... Až oživím celý vesmír Částečkou Sama Sebe, Já zůstanu!

10:40. Má Božská Síla nemá hranic!...

11:47. ... Nejvyšší a věčný Můj Obraz, který se zjevuje pouze v Józe, pouze ve spojení s Átmanem...

7:7. Nic není nade Mnou! ...

15:18. ... Já jsem nad zničitelným a dokonce i nezničitelným!

9:4. Mnou – v Mé neprojevené podobě – je prostoupen celý svět. Všechny bytosti mají kořeny ve Mně...

8:9. Kdo zná všechno o Věčném Vševědoucím Vládci světa, o Tom, Kdo je jemnější než nejjemnější, o Základu všeho, nepředstavitelné podoby, zářícím jak Slunce za temnotou,

8:14. ... kdo neustále myslí jen na Mne, a nemyslí na nic jiného, ten vyrovnaný jogín... Mne snadno dosáhne!

11:54. ... Pouze láska Mne může nazírat v Mé nejhlubší Podstatě a splynout se Mnou!

11:55. Ten, kdo dělá vše (jen) pro Mne, pro koho jsem Já – Nejvyšší Cíl, kdo Mne miluje, kdo je osvobozený od připoutaností, neschopný nepřátelství – ten přichází ke Mně.

12:8. Soustřeď své myšlenky na Mne, ponoř se jako vědomí do Mne, – pak budeš skutečně žít ve Mně!

14:27. ... Bráhman nepodléhající tlení a nesmrtelný je na Mně založen! Já jsem Základ odvěké dharmy a Příbytek konečného štěstí!

18:46. Člověk, který plněním své povinnosti vyjadřuje úctu Tomu, z Jehož Vůle všechny bytosti vznikají a Jímž je všechno prostoupeno, – dosahuje Dokonalosti!

18:55. Skrze Lásku Mě poznává v Mé Podstatě: kdo jsem a jaký skutečně jsem! Když Mě takto poznal v samotné Mé Podstatě, ponořuje se do Mého Bytí!

18:65. Stále na Mě mysli, miluj Mě, obětuj se pro Mě, důvěřuj jen Mně – a přijdeš ke Mně! ...

6:15. Jogín, splývající s Átmanem, ovládající svou mysl, vstupuje do Nejvyšší Nirvány, kde přebývá ve Mně.

Poznání Absolutna

Jedním z aspektů Boha, jak jsme už probírali výše, je Absolutno - Stvořitel soupodstatný se Svým Stvořením. Z praktického hlediska probíhá meditativní poznávání a Splynutí se Stvořitelem a Absolutnem téměř souběžně.

O poznání Absolutna říká Krišna následující:

7:19. Na konci mnoha zrození ten, kdo je plný moudrosti, přichází ke Mně. "Vasudéva je Všechno!" říká ten, kdo dosáhl vzácných kvalit Mahátmy.

18:20. To poznání, které ve všech bytostech vidí Jednotnou Nezničitelnou Bytost, nerozdělenou na jednotlivosti, – věz, že takové poznání je sattvické!

11:13. ... Ardžuna uviděl celý vesmír, rozdělený do mnoha světů, ale sjednocený vjedno v Těle Nejvyššího Božstva.

6:30. Kdo všude vidí Mě a ve Mně vidí všechno, – toho Já nikdy neopustím, a on nikdy neopustí Mě!

6:31. Kdo se utvrdil v takové Jednotě, a uctívá Mě, přebývajícího ve všem, ten jogín žije ve Mně, ať už je jeho zaměstnání jakékoliv.

Splynutí s Bráhmanem, Stvořitelem a Absolutnem se dosahuje meditačními technikami uvádění sebe sama jako vědomí do stavu "ne-já" pomocí mechanizmu "totální reciprocity" a dalších technik buddhijógy. Současně dochází nejen k mentální, ale i meditační náhradě egocentrizmu za Bohocentrizmus..

Vektor pozornosti v Absolutnu mimochodem směřuje od Stvořitele – ke Stvoření.

7:4. Země, voda, oheň, vzduch, akáša, mysl a vědomí, a také individuální "já" – to všechno je to, co existuje ve světě Mé prakriti – všeho celkem osm.

7:5. To je Má nižší přirozenost. Poznej Mou jinou přirozenost – vyšší, Která je Elementem Života, Jehož prostřednictvím celý svět drží pohromadě!

7:6. Ona je lůno všeho jsoucího. Já jsem Zdroj (projeveného) vesmíru a ona ve Mně mizí...

Závěrečným cílem každého z nás je Splynutí s Ním. Zasvěťme tedy tomu své životy!