Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bhagavadgíta: Beseda 9. Královské Vědění a Královské Tajemství

10. 1. 2023

Beseda 9. Královské Vědění a Královské Tajemství

 

Požehnaný řekl:

9:1. Tobě, nezávistivému, prozradím nejhlubší tajemství, moudrost, která tě osvobodí z pout hmotné existence.

9:2. Je to královská věda, královské tajemství, nejvyšší očišťovatel. Dosahuje se přímou zkušeností, a pokud člověk roste ve spravedlnosti, je snadno uskutečnitelná a přináší nepomíjivé plody.

9:3. Ti, kdo toto vědění popírají, Mě nedosahují a vracejí se na cesty tohoto světa smrti.

9:4. Mnou – v Mé neprojevené podobě – je prostoupen celý svět. Všechny bytosti mají kořeny ve Mně, ale Já v nich kořen nemám.

9:5. Ale ani ve Mně nejsou všechny bytosti – pohleď na Mou Božskou Jógu! Má Podstata, která podporuje všechny bytosti, ale není v nich zakořeněna, vytváří sílu, která je udržuje.

9:6. Podobně, jako když silný vítr, který vane všude, přebývá v prostoru, – tak i všechno jsoucí přebývá ve Mně. Zkus to pochopit!

9:7. Na konci Kalpy, ó Kauntéjo, jsou všechny bytosti1 pohlceny Mou prakriti. V nové Kalpě je vyrábím znovu.

9:8. Já vejdu do Své prakriti a znovu stvořím všechny bytosti, je – bezmocné – Svojí Sílou.

9:9. A tyto činy Mne, žijícího bez vášní, nepřipoutaného k činům, nesvazují!

9:10. Pod Mým vedením prakriti rodí pohyblivé a nehybné. A právě tohle, ó Kauntéjo, umožňuje fungování tohoto vesmírného projevu.

9:11. Hlupáci Mnou pohrdají, když Mě potkávají v lidské tělesné podobě, protože neznají Mou Nejvyšší Božskou Podstatu!

9:12. Oni jsou zbloudilí ve víře, ztracení ve skutcích, oklamaní v poznání, zablokovaní, démoničtí, zaprodaní lži!

9:13. Ale Mahátmové, ó Pártho, kteří se vynořili z Mé Božské Máji, Mi slouží cílevědomě, protože Mě znají jako Nevyčerpatelný Zdroj Stvoření!

9:14. Někteří z nich Mě vždy chválí, vroucně po Mně touží, – prostě Mě uctívají s láskou.

9:15. Jiní, kteří přinášejí obětinu moudrosti, – Mě uctívají jako Jednotného a Mnohotvárného, přítomného všude.

9:16. Já jsem obětování! Já jsem oběť! Já jsem také olej, a oheň, i obětní dary!

9:17. Já jsem Otec vesmíru, Matka, Opora, Stvořitel, Všeprostupující Poznání, Očistitel, mantra AUM! Já jsem také Rig, Sáma a Jadžur Védy!

9:18. Já jsem Cíl, Milovaný, Mistr, Svědek, Příbytek, Útočiště, Milující, Počátek, Konec, Základ, Pokladnice, Nevyčerpatelný Zdroj!

9:19. Já – dávám teplo! Já – zadržuji i posílám déšť! Já jsem Nesmrtelnost, a také smrt! Já jsem Projevené i Neprojevené, ó Ardžuno!

9:20. Ti, kdo znají tři Védy, kdo pijí sómu2, kdo jsou prosti hříchu, kdo Mě uctívají obětováním, kdo Mě prosí o cestu do ráje – tito, když dosáhli světa "bohů", ochutnávají z jejich "božských hostin".

9:21. Poté, co si užili tohoto rozsáhlého Nebeského světa a vyčerpali své zásluhy, vracejí se opět do tohoto světa smrtelných. Takto, následováním tří Véd a oddáváním se "pozemským" touhám, – získávají pomíjivé.

9:22. Ale těm, kdo s pevnou vírou a oddaností doufají jen ve Mne a nemyslí na nic jiného, – těm Já poskytnu Své Útočiště!

9:23. Dokonce i ti, kdo jsou oddáni "bohům", ale uctívají je s plnou vírou – ti Mě zároveň uctívají také, ó Kauntéjo, i když nesprávným způsobem!

9:24. Všechny přinášené oběti, jsou ochutnávány Mnou, neboť Já jsem Pán! Ale oni neznají Mou Podstatu, a proto odpadají od pravdy.

9:25. Ti, kdo uctívají "bohy", jdou k "bohům", ti, kdo uctívají předky, jdou k předkům, ti, kdo uctívají přírodní duchy, jdou k přírodním duchům, a ti, kdo se obětují Mně – jdou ke Mně!

9:26. Když Mi někdo s láskou přinese třeba jen lístek, květ, plod nebo vodu – přijímám to od čistého Átmanem jako dar lásky!

9:27. Cokoliv děláš, cokoliv jíš, cokoliv obětuješ nebo přinášíš jako dar, jakýkoliv skutek vykonáváš, ó Kauntéjo, – všechno to konej jako oběť Mně!

9:28. Tímto způsobem se osvobodíš z pout činností, plodících dobré a špatné karmické plody! A, pokud se spojíš s Átmanem prostřednictvím sannjásy a jógy, dosáhneš Osvobození ve Mně!

9:29. Já jsem stejný ke všem tvorům. Není nikdo, koho bych Já nenáviděl nebo Mi byl drahý. Ale ti, kdo Mně s láskou důvěřují, ti jsou ve Mně, a Já jsem v nich!

9:30. Dokonce i pokud Mne i ten nejhříšnější uctívá s upřímným srdcem – i on musí být považován za spravedlivého, protože se rozhodl spravedlivě!

9:31. Rychle se stane realizátorem dharmy a dosáhne věčného klidu. Neměj pochybnosti: kdo Mě miluje, nezahyne!

9:32. Všichni, kdo hledají útočiště u Mne, ó Pártho, dokonce i ti, kdo se narodili u špatných rodičů – ženy, vaišjové, šúdrové – ti všichni vstupují na Nejvyšší Cestu!

9:33. Oč více to platí pro spravedlivé bráhmany a láskou naplněné moudré rádži! I ty, – který žiješ v tomto neradostném světě, – vkládej svou důvěru ve Mne!

9:34. Zaměř svou mysl na Mě, miluj Mě, obětuj Mi, uctívej Mě! Nakonec přijdeš ke Mně, budeš-li zcela pohroužen v Átmanu, a pokud si Mne učiníš svým Nejvyšším Cílem!

Tak ve slavných upanišádách požehnané Bhagavadgíty, vědy o Věčném, Písma jógy, hlásá devátá beseda mezi Šrí Krišnou a Ardžunou, nazvaná:

Královské Vědění a Královské Tajemství.

1

Vysvětlivka 1:

Jedná se o těla všech bytostí.

 

2

Vysvětlivka 2:

Rituální nápoj.