Jdi na obsah Jdi na menu
 


038-Odolnost, věrnost Sloužení, láska k Bohu!

6. 8. 2012

 

Odolnost, věrnost Sloužení, láska k Bohu!

 

Zanedlouho jsme přišli ještě na jedno pracovní prostranství Bábadžího. Tentokrát jsem už nejen viděla rysy Jeho Tváře, ale pociťovala jsem objem a průzračnost celé Jeho Hlavy. Chodila jsem tělem uvnitř, naslouchala Jeho myšlenkám, slovům… Právě tak, jako u Krišny, jsem zpočátku slyšela jenom jednotlivá slova, spojená s každou konkrétní meditací.

… Každý den se mi teď dějí události rozsáhlého významu: včera mě skoro přijali mezi Duchovní Vůdce, dnes — za účastníka Duchovní Revoluce na celé Zemi. A o tom, kým a s Kým jsem byla v minulých životech, už ani nemluvím… Jak se říká, hlava mi z toho jde kolem! Skutečně si potřebuji odpočinout!

Posadila jsem se na polštářek mechu pod borovicí. V rukou notes. Přemýšlím… Musím být odvážná, musím být silná, sebejistá!… Ale vtělení v ženském těle vypěstovalo… protikladné charakterové rysy: vždyť normální pozemští muži chtějí v ženě vidět křehkost na hranici bezmocnosti! (Ve skutečnosti kvůli jejich vlastnímu sebevědomí?) A jestliže jsem projevovala charakterovou odolnost a pevnost, a prakticky samostatně brala situaci do svých rukou, — muže to odpuzovalo. A já jsem se tak chtěla líbit!…

Nemohla jsem to tehdy vůbec pochopit: co je na mně jinak, nežli na ostatních? Před časem mi dokonce na zdi visela fotografie Einsteina a vedle ní jeho výrok, který jsem si nejvíce oblíbila: «Jedna věc mě v tomhle světě znepokojuje: zbláznil jsem se já, nebo ti ostatní?».

Už jsem se nechtěla dál namáhat a ponořila se do atmosféry klidu a tepla. A najednou slyším:

— Roztáhni křídla! Leť jako svobodný pták! Nes dobro lidem!

Nějakým způsobem jsem pochopila, že jsou to Jógánanda a Juktéšvar. Ale hned v té chvíli jsem zapochybovala: vždyť takovým stylem se i já sama ráda vyjadřuji. Obzvlášť — to drahocenné slovo svoboda: to mě doprovázelo skoro od dětství! Vždycky jsem toužila po svobodě, i když jsem si sama pořádně nedokázala představit, co se tím rozumí?!

Vrátila jsem se ke svým prožitkům a úvahám.

A najednou znovu:

— Leť nad malicherností, nad starostmi tohoto světa!… Odolnost je na duchovní Cestě to nejdůležitější!… Odolnost, věrnost Sloužení, láska k Bohu — tyto vlastnosti ti pomohou!

Zapisovala jsem, a tiše se přitom radovala.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář