Jdi na obsah Jdi na menu
 


26-Manželství a rozvod

12. 2. 2013

 

Manželství a rozvod

 

 

Pokud jsme pochopili, co bylo řečeno v předchozí kapitole, pak nám začne být jasná i příčina zdánlivě si protiřečících Ježíšových výroků o přípustnosti zrušení manželství: v jedněch případech se zdá, jakoby On mluvil proti tomu (Mt 19:3-9; Mk 10:2-12; L 16:18), ale v druhých — naopak, žehnal rozvodu v těch případech, jestliže by jeden z manželů mohl pokračovat ve své Cestě k Bohu, k Dokonalosti, ale druhý dál jít nemůže a nechce, a jenom brzdí (Mk 10:29-30; Lk 18:29-30).

«Myslíte si, že jsem Já přišel přinést na Zemi pokoj? Říkám vám, ne… rozdělení!…» (L 12:51)

Ale proč? Proto, že kupříkladu, dva lidé, kteří založili rodinu, se nutně nerozvíjejí dále stejnou rychlostí. Oni prošli nějaký shodný úsek vývoje spolu, učili se konkrétně jeden od druhého a «jeden o druhém», potom se tento program vyčerpal, a dále už programy jejich výuky u Boha musely být rozdílné… Bůh je kdysi spojil, ale On také i rozděluje… Jestliže se lidé tomu pokoušejí bránit, odkazují na… Bibli…, — pak se stavějí proti Bohu. Stává se, že si i církev přisvojuje právo řešit otázky spojení a odloučení lidí — právo, které On nikomu nepřenechal: «Veliký Tvůrce se nepodělil o Svou Vládu s nikým!…» (Životopis Svatého Issy, 5:17).

Rodinný život — to jsou také vyučovací hodiny ve Škole Boha, které se nazývají «Země». Dva lidé chodili do stejné třídy střední školy a milovali jeden druhého. Ale když ukončili střední školu, nepokračovali ve studiu na stejné vysoké škole, jejich cesty se rozešly a oni začali být rozdílní, zásadně rozdílní ve schopnosti obsáhnout  jednu a tu samou složitější informaci od Boha. A tehdy se jejich společný rodinný život stává… smilněním: «Veškeré (sexuální) společenství těch, kteří… jsou v základu nepodobni jeden druhému, je smilnění!» (Filipovo Evangelium, 42)

… Na tomto příkladu vidíme, jak «pravidla chování», poskytovaná Bohem pro lidi různého stupně přiblížení k Němu, mohou být dokonce diametrálně protichůdná.

«Slepý, a také ten, kdo vidí, pokud jsou oba ve tmě, se neodlišují jeden od druhého. (Ale) jestliže přichází světlo — pak vidící spatří světlo, ale ten, kdo je slepý, — zůstane ve tmě.» (Filipovo Evangelium, 56)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář