Jdi na obsah Jdi na menu
 


04-Proces tvoření. Mnohorozměrnost prostoru

4. 12. 2012

 

Proces tvoření.
Mnohorozměrnost prostoru

 

 

 

 

V době «neprojevené» fáze Manvatary existuje jenom Prvotní Vědomí Tvůrce, a také «stavební materiál» pro budoucí hmotu a duše — protoprakriti a protopuruša (podrobněji — v [7,12,15]). Proces tvoření začíná v podobě lokálních zhutnění protoprakriti, ze které se bude vytvářet tvrdý substrát, aby ochraňoval život organických těl, žijících na něm. «Projevila se, ukázala se, zrodila se před Ním ve vyzařování Jeho světla… Stala se dělohou…» (Apokryf Jana 4:25 — 5:5)

Délka trvání procesu «stvoření světa» se pochopitelně nevyčísluje dny, ale epochami; šest «dnů» «stvoření světa» je příkladem nesprávného překladu Bible. (Pokud bychom připustili, že to byly skutečně dny, v našem obvyklém chápání toho slova, vypadá to, jako by od počátku procesu tvoření uběhlo všeho všudy kolem 7,5 tisíce let. I když archeologické výzkumy ukazují, že pouze lidé žijí na Zemi už kolem miliónu let.)

Prostorové dimenze jsou ve Filipově Evangeliu nazvány řecky «eony».

Plnohodnotně vysvětlit podstatu mnohorozměrné struktury, jakou je například Země, není na úrovni slov možné. Můžeme jenom říci, že v hloubce pod jakýmkoli materiálním předmětem, včetně našich těl, leží vrstvy Světla se stále větší jemností, čistotou, něžností, jasností. Jejich poznávání je uskutečnitelné jenom prostřednictvím speciálních metod rozvíjení vědomí. Je to Cesta postupného zjemňování vědomí a jeho «upevňování», «krystalizace» na každé dosažené úrovni.  Je to Cesta k poznání Tvůrce.

«Konec světa» je opačný proces odhmotnění Stvoření.

 

 

* * *

 

«On zachtěl — a svět (Stvoření) vznikl; pouhou Božskou myšlenkou shromáždil vody a od nich oddělil pevninu zemské koule. On je příčinou tajemného života člověka (tj. lidské tělesné formy), do kterého vdechl část Svého Bytí.» (Životopis Svatého Issy 5:18)

«… On je Život, dávající život…» (Apokryf Jana 4:1)

«… On existoval před počátkem všeho (ve Stvoření) a bude existovat po konci všeho» (Životopis Svatého Issy 8:6).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář