Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pročištění čaker. Otevření duchovního srdce

27. 8. 2011

 

Pročištění čaker.
Otevření duchovního srdce

 

Vzápětí po osvojení předchozího můžeme přistoupit k pročišťování čaker a jejich uvedení do pořádku.

Stav čaker je těsně vzájemně svázán s těmi orgány, které se nacházejí v oblastech odpovídajících příslušné čakře. Čakry se podílejí na energetickém zabezpečení těchto orgánů, a onemocnění orgánů se zhoubně projevují na stavu čaker.

Například, ve «sféře odpovědnosti»:

— anáhaty se nachází srdce a plíce, také ruce a mléčné žlázy,

— manipúry — žaludek, včetně řady dalších struktur trávicí soustavy,

— svádhisthány — pohlavní orgány a močový měchýř, a také nohy,

— sahasráry — polokoule předního mozku,

— ádžni — veškerý ostatní mozek, a také oči, uši, nos a nosohltan,

— višuddhy — konkrétně, celý krk, štítná žláza, také obě čelisti s jejich zubním aparátem. (Hranice mezi «sférami vlivu» ádžni a višuddhy prochází po patře).

* * *

 

Začneme práci s čakrami. Existují určitá, přesně stanovená spojení zvuků (druhy manter), jejichž zpívání napomáhá, díky vzniku rezonančních vibrací, rozvíjení čaker. Mantry nám také pomohou dosáhnout výrazného pociťování svých čaker.
Tyto mantry jsou následující:

pro sahasráru — ám,

pro ádžňu — vóm,

pro višuddhu — hám,

pro anáhatu — jam,

pro manipúru — rám,

pro svádhisthánu — vám,

pro múladháru — lam.

Budeme sborově, táhle, něžně, na vysokých zvukových frekvencích (budeme se orientovat podle výšky ženského hlasu), nepříliš hlasitě, zpívat mantry se současnou koncentrací v odpovídajících čakrách. Při přecházení z jedné čakry do nich vcházíme zezadu, ze zad nebo ze zátylku, jako bychom pronikali do otvorů nebo výklenků.

Celý cyklus manter zopakujeme několikrát. Dosáhneme výrazného pociťování vibrací ve všech čakrách.

Toto cvičení budeme bezpodmínečně praktikovat každý den. Pokud nebudete mít možnost zpívat mantry nahlas, zpívejte je v duchu, ale až po zřetelném zvládnutí zpívání nahlas.

Práci s anáhatou budeme jak nyní, tak i v budoucnosti věnovat maximální pozornost — a už jenom od toho se náš život stane světlejším a radostnějším.

Pokud si neosvojíme velmi jemný a něžný zpěv manter pro čakry — nebude se nám už dál nic dařit. Zvlášť často se takové těžkosti vyskytují u mužů, kteří neznají jemnost. Může jim pomoci následující technika. Vezmeme do úst hlt vody a kloktáme s ním — tak, aby vznikl bublavý zvuk. Postupně spouštíme vodu stále hlouběji do krku, zvuk se při tom stává vyšším. Ať se stane extrémně vysokým. A podle těchto tónů musíme zpívat mantry pro čakry.

Osvojíme si ještě jednu techniku pro pročišťování a rozvíjení čaker. Vytvoříme vzadu za anáhatou obraz bíle zářícího prostorového tělesa, tvořeného čtyřmi trojúhelníky, spojenými ve stranách. Nazývá se tetraedr (čtyřstěn). Zavádíme ho zezadu postupně do každé čakry — jedním hrotem dopředu (kromě sahasráry a múladháry) — a rychle s ním otáčíme kolem vodorovné osy, procházející zezadu dopředu, proti směru pohybu hodinových ručiček, jestliže se díváme zezadu. Pro dvě krajní čakry musíme otáčení tetraedru provádět kolem svislé osy, přičemž pro sahasráru — jedním hrotem nahoru, a pro múladháru — dolů. Směr otáčení pro posledně jmenované případy je proti pohybu hodinových ručiček, pokud se díváme z těla. Vykonávání cvičení se ulehčí, pokud ho spojíme s jakoby «nafukováním» čakry příslušnou mantrou.

Všechna probíraná cvičení s čakrami (a poté i s meridiány) je vhodné provádět konkrétně vestoje.

Ale existuje jedno dostatečně jednoduché cvičení s duchovním srdcem, které může vyzkoušet každý — bez jakýchkoliv podmínek. Pocítíme svoji hlavu přemístěnou do hrudního koše. Pocítíme nos, čelo, rty. Pohneme rty. Aby hlava «nevyskakovala» na své původní místo, pocítíme na ní kšiltovku. Potom — to je nejdůležitější: musíme otevřít oči, «zamrkat» řasami… A teď se budeme učit dívat na vnější svět očima z hrudi. Budeme ho teď pociťovat úplně jinak: ne jako surový a nepřátelský, ale jako jemný, něžný a vnímavý pro emoce lásky.

A to také je otevření duchovního srdce.

Jak vidíme, dělá se to velmi jednoduše. Stačí si jenom přát!

Jako další se musíme naučit dívat se z anáhaty nejen dopředu, ale i dozadu.

Cvičení s čakrami a všechny následující meditativní tréninky se musejí provádět s otevřenýma očima. (Dokážete samostatně prozkoumat — proč?)

 

* * *

 

Až si pevně vštípíme všechno, co už jsme probrali, musíme si to samé osvojit — pro všechny ostatní čakry. («Okna» dvou krajních čaker jsou obrácena odpovídajícím směrem nahoru a dolů. Ale je možné se skrz ně dívat také dopředu a dozadu).

Dozadu se musíme učit dívat nejen kvůli rozvíjení čaker, ale i proto, že pokud se díváme dopředu, zvykli jsme si vidět svět materiálních objektů, ale vzadu jsou čisté a jemné eony s Vědomím, přebývajícím v nich.

A více než to, tímto cvičením se teď připravujeme na ten čas, kdy budeme plně vědomě vycházet za hranice těla. A to je také radno učit se dělat zpočátku právě dozadu — dozadu z anáhaty.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář