Jdi na obsah Jdi na menu
 


«Bubliny vnímání»

9. 9. 2011

 

«Bubliny vnímání»

 

Závěrečným poznatkem této etapy práce bude to, že se «kokony» skládají ze dvou nestejných částí, nazvaných Juanem Matusem [10] «bublinami vnímání». Tento název vznikl kvůli jejich podobnosti s plovacími měchýři některých ryb.

«Kokon» se dělí na dvě «bubliny vnímání» na úrovni klíčních kostí. Horní «bublina» obemyká hlavu a krk, spodní » ostatní část těla.

Jinak řečeno, horní «bublina» v sobě zahrnuje horní dantian, a spodní — ostatní dantiany a nohy.

Horní «bublina» má velký význam při vzájemných vztazích s materiálním světem, a spodní — s nemateriálním. Praktik je vnímá odděleně: buď svět hmoty — nebo jiné eony.

Kvantitativní růst vědomí a meditativní práce se uskutečňují, především, právě prostřednictvím «spodní bubliny vědomí».

Její hlavní částí je střední dantian, ve kterém když se zjemňujeme a ze kterého když se rozšiřujeme, přibližujeme se tím k Dokonalosti. A to zdůrazňuji, jako už nejednou, právě proto, že je to principiální základ veškeré psychoenergetické práce a odbočení z tohoto hlavního směru vedou k dlouhým blouděním a zbytečné ztrátě pro nás tak drahého času tělesné existence na Zemi.

Harmonický rozvoj druhé nejdůležitější složky spodní «bubliny vnímání» — spodního dantianu (hara) je pro dosažení meditativních úspěchů také naprosto nezbytný. Ale upnutí se na něj jako na osnovu duchovního růstu, což je v současnosti charakteristické pro mnohé školy, které vyučují bojová umění, je hrubá chyba.

Energetika těla může být také zkoumána jako rozdělená na 4 podélné segmenty. Ale k tomuto tématu má smysl přistupovat až na mnohem vzdálenějších etapách duchovního vzestupu.

* * *

Taková cvičení nejen mění v potřebném směru samotného člověka, ale také mění vztah druhých lidí k němu. Vždyť se s ním příjemně komunikuje, je příjemné být vedle něj. Lidé k němu začínají chodit i pro duchovní rady. Takových přeměn se kolem mě přihodila spousta.

… Teď se mi v paměti vybavily dvě směšné příhody.

Jednou po skončení cvičení za mnou přišla žákyně a stěžuje si: všechno, co říkáte, je výborné, ale jak mám vydržet se svým sousedem na komunálce (byt se společnou kuchyní a sociálním zařízením): je zlý, už spolu spoustu let nemluvíme a nezdravíme se! Odpovídám jí: tak tedy, dnes večer na něj začněte lít svoji lásku — přímo skrz zeď — podle formulace «Kříže Buddhy». Na příštím cvičení mi vyprávěla: udělala jsem, jak jste mi řekl, a zrána jsme se potkali se sousedem v kuchyni, začal se na mě usmívat a říká: «A proč se vlastně spolu tolik let nezdravíme? Víš co, budeme se zdravit!».

A druhý případ. Mladá žena přichází na aktuální cvičení v slzách. Vyptávám se: co se stalo? Vypráví: jen to, že jsem byla na pláži, opalovala jsem se a dělala «Kříž Buddhy», najednou přiběhne dítě a říká: «Tetičko, teď tady tudy nechoď, je tam had!». «Tak proč tedy brečíš?» — ptám se. «Proto, že ke mně za můj třicetiletý život poprvé přišlo dítě, samo ze své vlastní vůle!».

Realizace funkcí duchovního srdce je první seriózní krok člověka směrem k Bohu. Může se pro něj stát začátkem velké Přímé Cesty k úplné duchovní Seberealizaci, k Dokonalosti, ke Splynutí s Bohem v aspektu Prvotního Vědomí, Tvůrce.

 

* * *

 

Všechna cvičení s čakrami, tak jako i následné meditativní tréninky, je nejvhodnější provádět vestoje, a někdy také během chůze.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář